Selecteer een pagina

Hoe krijg je het voor elkaar

Hoe krijg je het voor elkaar

‘Ik heb me de hele dag een slag in de rondte gewerkt en ik heb eigenlijk niet echt iets gedaan’. Dat is een zin die veel mensen bekend zal voorkomen.
Waarschijnlijk hebben we juist wel veel gedaan, maar er is niet het gewenste resultaat uit gekomen. Je hebt je ingespannen, je bent doodmoe, maar er is niets veranderd.
Zoals wanneer je een kuil zou graven en deze vervolgens weer zou dicht gooien.

Om iets gedaan te krijgen zijn – minimaal – drie voorwaarden nodig

  • Intentie
  • Richting
  • Energie

Bij doelloos geneuzel – en wie neuzelt er niet af en toe doelloos – is minstens één van deze ingrediënten niet aanwezig.

Intentie zonder richting en energie is weinig meer dan passiviteit

Soms doe je heel veel… in je hoofd. Dat kan aanvoelen alsof je ergens mee bezig bent, maar de waarheid is natuurlijk dat je dat wel hoopt, maar dat er niets in beweging komt.
Je wilt een boom planten om meer schaduw in je tuin te krijgen. Je weet welke boom het meeste schaduw gaat geven, namelijk een lindeboom. De plek heb je uitgezocht, maar je moet nog checken waar de schaduw precies gaat vallen. In je gedachten heb je hem al geplant, en alle moeilijkheden doorleefd die je misschien zult tegenkomen.

Richting zonder intentie en energie bereikt haar doel niet

Je weet precies welke kant je op wilt. Maar op de een of andere manier gebeurt er niets. Intentie is een mindset. Zonder intentie kan er niet voldoende kracht worden opgewekt om dingen gedaan te krijgen.
Je hebt een boom gekocht (wat voor soort? Oeps, niet echt op gelet) en een schep en compost. Je komt erachter dat de boom die je hebt gekocht juist een kleine kroon krijgt, dus weinig schaduw zal geven. De boom blijft in een hoek staan, bij de schep en de zak met compost. Je bedenkt zuchtend dat je ook geen verstand hebt van bomen planten.

Energie zonder intentie en richting ontaardt in chaos

Hyperactieve personen praten veel, maken veel gebaren en trekken alle aandacht naar zich toe. Tijdens een feestje is dit heel leuk, maar als je werk hebt dat gedaan moet worden dan kan zo iemand je behoorlijk uitputten.
Je hebt een boom gekocht en omdat je geen schep hebt en de bouwmarkt niet open is ga je met je handen ergens een gat graven. Al je nagels breken, je knieën zitten onder de modder, de grond is te hard, en het gat wordt niet breed en diep genoeg om de boom te planten. Je partner komt kijken en wijst je erop dat de boom op deze plaats z’n schaduw in de tuin van de buren gaat werpen.

Bij het werk met de paarden kun je zelf gemakkelijk constateren of alle voorwaarden er zijn die je nodig hebt om iets te bereiken. Paarden laten het meteen merken als er geen intentie, richting of energie genoeg is om iets te doen. Dan merk je ook dat lichaamstaal alleen werkt als er intentie, richting en energie achter zitten. Dit alles heb je niet nodig om een computer of auto te bedienen. Wel om jezelf, andere mensen of een paard effectief aan het werk te zetten.

De Paardencoach